Ανακαλύψτε τα αξιοθέατα και όλες τις ομορφιές της φύσης, της θάλασσας και του βουνού

Μια γνωριμία με τη Β. Εύβοια και την παρθένα παραλία Κανατάδικα, όπου βρίσκεται και το Aenaon studios, είναι βέβαιο ότι θα σας αλλάξει τις προτεραιότητες

Γνωρίστε την παραλία Κανατάδικα και την ιστορία της περιοχής

Κανατάδικα Ιστιαίας Βόρεια ΕύβοιαΤα Κανατάδικα, ένας όμορφος γραφικός οικισμός πάνω στο κύμα, πήρε το όνομά του από τα εργαστήρια κανατιών που υπήρχαν στην περιοχή παλιότερα.

Παραδοσιακές πέτρινες βιοτεχνίες έχουν διατηρηθεί και μετατραπεί σε αρχοντικά. Η παραλία μήκους 5 χλμ απλώνεται μπροστά από τον οικισμό σχηματίζοντας μια όμορφη εικόνα με τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά του Ευβοϊκού.

Παραδοσιακά ταβερνάκια και καφέ ολοκληρώνουν αυτή την όμορφη εικόνα. Ένας τόπος προικισμένος από τη φύση και προστατευόμενος από το δίκτυο NATURA 2000.

Απολαύστε το μπάνιο σας και μείνετε μέχρι τη δύση του ηλίου για ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Αν θέλετε να ξέρετε γεωγραφία…

Στο κέντρο της Βορειοευβοϊκής ακτογραμμής ενδιάμεσα στις παραλίες των Ωρεών και του Πευκίου με θέα την είσοδο του Παγασητικού κόλπου βρίσκονται τα Κανατάδικα που ανήκουν στο Δήμο Ιστιαίας.

Σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από την ομώνυμη κωμόπολη της Ιστιαίας, η οποία αναφέρεται ακόμη και στον Όμηρο σαν “πολυστάφυλος Ιστιαία”, που όμως το όνομά της αποδίδεται στο γεγονός ότι προμήθευε με ευθυτενείς κορμούς δέντρων τους Αθηναίους, με τους οποίους κατασκεύαζαν ιστία για τα καράβια τους.

Θα φάτε καλά …κυριολεκτικά

Κανατάδικα Ευβοίας - ταβέρνες

Τα ταβερνάκια, τα καφενεδάκια της περιοχής προσφέρουν πάντα γευστικούς μεζέδες που συνοδεύονται από το παραδοσιακό κρασί και τσίπουρο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια και ντόπια κρέατα και να ζητήσετε την σπεσιαλιτέ της περιοχής, ψητή σαρδέλα.

Μια παραλία για… λίγους

Κανατάδικα Ιστιαίας Παραλία Αέναον

Στην παραλία που βρίσκεται λίγα μέτρα από το κατάλυμα μας θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην πεντακάθαρη θάλασσα και θα χαλαρώσετε στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες παραλίας, που διαθέτουμε ειδικά για τους φιλοξενούμενους στα διαμερίσματα – studios Aenaon.

Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε:

Παναγία Ντινιούς

Παναγία Ντινιούς

Η Παναγία Ντινιούς είναι μικρό εκκλησάκι στη Βόρειο Εύβοια, κοντά στην Ιστιαία, όπου υπάρχει θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Για το όνομα υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές και η πρώτη σχετίζεται με την ιστορία της εικόνας, όπου σύμφωνα με την παράδοση Τούρκος Οθωμανός στρατιώτης την περίοδο της Τουρκοκρατίας, πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιο κυνηγημένο Έλληνα, ο οποίος κρύφτηκε καταφεύγοντας πίσω από την εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα «επέστρεψε» τη σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε. Απόσταση 10΄ με Ι.Χ.

Μουσείο φυσικής ιστορίας Ιστιαίας:

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιστιαίας, έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή από 217 είδη πτηνών και αρκετό αριθμό θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων, εντόμων, ψαριών, πετρωμάτων, ορυκτών, οστράκων, κοχυλιών, κ.ά.,Ο αριθμός των επισκεπτών από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και του εξωτερικού υπερβαίνει τις 10.000 εκτός των μαθητών διαφόρων σχολείων.Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, σήμερα διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή πτηνών στην Ελλάδα (191 είδη της ελληνικής πανίδας), επιθυμεί να εμπλουτίσει την συλλογή και με άλλα εκθέματα, ειδικά με πετρώματα και ορυκτά. Απόσταση 10΄ με Ι.Χ.

Ταύρος των Ωρεών:

Έξοχο ογκώδες γλυπτό, που σήμερα εκτίθεται φυλασσόμενο μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο πίσω από το ναό του Σωτήρος, κοντά στο λιμάνι των Ωρεών, βρέθηκε τον Αύγουστο του 1965 θαμμένος στην παραλία της πόλης. Ανήκει στην ελληνιστική εποχή και έχει μήκος 3,2 μέτρα. Το βάρος του ανάγλυφου, που είναι κατασκευασμένο από θασιακό μάρμαρο ξεπερνά τους έξι τόνους. Απόσταση 10΄ με Ι.Χ.

Κάστρο των Ωρεών:

Σε λόφο πάνω από τους Ωρεούς, στη βόρεια Εύβοια, βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου των Ωρεών. Σύμφωνα με τον μύθο, ο λόφος είναι τεχνητός, όπου χιλιάδες άνθρωποι για χρόνια κουβαλούσαν χώμα. Είχαν αφήσει δύο υπόγειες μυστικές εισόδους για το κάστρο, αδύνατο να τις βρει ο εχθρός. Μέχρι και οι ίδιοι, αν ήταν βράδυ δεν τις μπορούσαν να τις βρουν. Απόσταση 10΄ με Ι.Χ.

Νησιώτισσα:

Λίγο έξω από τον Ν. Πύργο βρίσκεται μια πανέμορφη φυσική πλαζ που ονομάζεται Νησιώτισσα. Σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακρογιαλιά βρίσκεται ένα μικρό νησάκι (βραχονησίδα) με κάποια ερείπια στη κορυφή της. Πρόκειται για ερείπια μιας εκκλησίας που φτιάχτηκε την περίοδο της φραγκοκρατίας αλλά και για τα ερείπια ενός πύργου που φτιάχτηκε την περίοδο της Οθωμανοκρατία. Απόσταση 15΄με Ι.Χ.

Θέση Κουμπί:

Από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Εύβοιας. Βρίσκεται στη παραλία των λουτρών της Αιδηψού. Τα ευρήματα, που έχουν έλθει στο φως από αυτή τη περιοχή, είναι πολλά και σπουδαία. Ανήκουν στην αρχαιότερη νεολιθική περίοδο (6η χιλ. π.χ.) αλλά και σε μεταγενέστερες περιόδους. Απόσταση 20΄με Ι.Χ.

 

Πύργος ποιητή Γ.Δροσίνη:

Πύργος Δροσίνη

Φωτό: http://istiaianews.blogspot.gr/

Στις Γούβες βρίσκεται ο γνωστός πύργος των Γουβών, που αργότερα έγινε ιδιοκτησία του ποιητή Δροσίνη. Εδώ ο ποιητής έζησε για μεγάλο διάστημα της ζωής του, όπου συνέγραψε και κάποια απο τα πολύ γνωστά του ποιήματα. Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τις εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος που ονομαζόταν Αχμέτ, μάλιστα λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του. Η ιστορία αναφέρει ότι όσοι εργάσθηκαν έπαιρναν σαν αμοιβή λάχανα από τον πύργο του Αγά ο οποίος ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ αλλά και πολύ σκληρός. Απόσταση 20΄με Ι.Χ.

Μουσείο απολιθωμένων θηλαστικών Κερασιάς:

Το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς, εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο 2006 και στεγάζει τον παλαιοντολογικό πλούτο της περιοχής. Στις ανασκαφές στην Κερασιά έχουν βρεθεί απολιθώματα θηλαστικών που έζησαν στην Εύβοια πριν από περισσότερα από έξι εκατομμύρια χρόνια. Τα ευρήματα αυτά, κατάλληλα συντηρημένα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό με πρωτότυπο τρόπο. Απόσταση 35΄με Ι.Χ.

Φαράγγι Μπολοβίναινας:

Έξω από το χωριό Αγία Άννα, 3 χιλιόμετρα δυτικά σε μια ορεινή περιοχή υπάρχει ένα ξακουστό φαράγγι, το φαράγγι της Μπουλοβίναινας. Η ιστορία αναφέρει ότι κατά την επανάσταση του 1821 η Μπουλοβίναινα θέλοντας να αποφύγει τους Τούρκους έπεσε μέσα σ’ αυτό και από τότε πήρε το όνομά της.Πιο συγκεκριμένα λέγετε ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε μια σπηλιά στο φαράγγι, κρύβονταν από τους Τούρκους γύρω στα 40 άτομα, ανάμεσά τους και η Μπολοβίναινα. Για κάποιο λόγο, η Μπολοβίναινα βγήκε έξω από το φαράγγι , και καθώς γύριζε, την εντόπισαν οι Τούρκοι. Για να μην πέσει στα χέρια τους, αλλά και για να μην προδώσει το κρησφύγετο, η Μπολοβίναινα έπεσε στο φαράγγι.

Μέσα από το φαράγγι κυλάει ο ποταμός Νηλέας, ο οποίος έχει τις πηγές του στο όρος Ξηρό. Το φαράγγι απέχει μόνο 3 χιλιόμετρα από την Αγία Άννα και ο επισκέπτης φτάνει μέσω του οικισμού της Παλαιόβρυσης.

Το φαράγγι λέγεται επίσης και Αράπης. Το όνομα αυτό, πιθανόν το πήρε από τον αρχαίο μύθο που ανέφερε ότι τα πρόβατα που έπιναν νερό από τις όχθες του Νηλέα, γεννούσαν μαύρα πρόβατα. Για όσους θέλουν το καλοκαίρι μπορούν να περπατήσουν μέσα στο φαράγγι και να απολαύσουν τις ομορφιές του. Απόσταση 45΄με Ι.Χ.

Καταρράκτες Δρυμώνα:

Photo: http://atraposroute.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα συνθέτουν μια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς. Οι πανέμορφοι αυτοί καταρράκτες βρίσκονται στην Εύβοια, σε υψόμετρο 620 μέτρων, 4 χιλιόμετρα μετά το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, από τον δρόμο που ξεκινά από τις Ροβιές. Η διαδρομή ανάμεσα στο κατάμεστο από βλάστηση περιβάλλον, προσφέρουν αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης στους περιηγητές. Απόσταση 40΄με Ι.Χ. Δείτε αναλυτικά το πως θα φτάσετε στους καταράκτες Δρυμώνα στο άρθρο-αφιέρωμα.

Μονή Οσίου Δαυίδ:

Στα χαμηλά των βουνών <Καβαλάρης> και <Ξηρόν όρος> αντίκρυ του χωριού <Δρυμώνα> βρίσκεται χτισμένη η Μονή του οσίου Δαυίδ αφιερωμένη στη μνήμη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται είναι προφυλαγμένη από όλους τους ανέμους, γεγονός όμως που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγάλης επικάλυψής της από χιόνι τις κρύες μέρες του χειμώνα.Το έτος της πρώτης οικοδόμησης της Μονής δεν είναι ακριβώς γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι προϋπήρχε του 1500, αφού ο όσιος Δαυίδ (που έζησε γύρω στο 1550) δημιούργησε την Μονή πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού.Στο ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του οσίου Δαυίδ του Γέροντος, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου, ρωσικής προέλευσης. Σώζεται επίσης χειρόγραφο δανειστήριο του Αγγελή Γωβιού, ο οποίος ερχόμενος από το Πήλιο πέρασε από τη Μονή και δανείσθηκε 1000 γρόσια για τις ανάγκες του αγώνα. Στο δανειστήριο αυτό ο Ευβοέας στρατηγός ευχαριστεί τους Πατέρες της Μονής αλλά και τους κατοίκους για τη συμβολή τους στον αγώνα για την ελευθερία.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Μονή έγινε πανελλήνια γνωστή για τις Θείες ικανότητες ενός χαρισματικού μοναχού,που έζησε σ΄αυτή και που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο ηγούμενος της.

Πρόκειται για τον Γέροντα Ιάκωβο στον οποίο αποδίδονται πλήθος Θείων και ανθρωπίνων επεμβάσεων προς ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.Λογικά ο προϋπάρχων αυτός ναός καταστράφηκε από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470. Το 1824 οι Τούρκοι καταστρέφουν με φωτιά και το νέο ναό για να εκδικηθούν τη συμμετοχή των μοναχών στον ξεσηκωμό του 1821. Η νέα ανοικοδόμηση έγινε το 1877.

Μονή Γαλατάκη:

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται είναι πράγματι μαγευτική αφού είναι κατασκευασμένη σε οροπεδινή τοποθεσία 200 μέτρα ψηλότερα από τη θάλασσα έχοντας έτσι εξαίσια θέα προς τον Ευβοϊκό αλλά και τις ακτές της απέναντι ευρισκόμενης Βοιωτίας. Η Μονή αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο (θαλασσινό προστάτη και αντικαταστάτη κατά κάποιον τρόπο του Ποσειδώνα). Αυτό δικαιολογεί και τα εγχάρακτα πλοία που αφιέρωναν οι περαστικοί καπετάνιοι ανά τους αιώνες.

Γιορτάζει τόσο στην επίσημη γιορτή του Αγίου (6η Δεκεμβρίου) όσο και την 20η Μαΐου επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων Του. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το όνομα “Γαλατάκη” προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τον πρώτο μετά τον 10ο αιώνα κτήτορα, που ήταν κάποιος πλοίαρχος καταγόμενος από το Γαλατά της Κωνσταντινούπολης (είναι πολύ πιθανό να ονομαζόταν Γαλατάκης). Λέγεται, λοιπόν, ότι ο εν λόγω καπετάνιος κινδύνεψε να ναυαγήσει στα νερά της περιοχής και σώθηκε μετά από τη Θεία επέμβαση του Αγίου, ο ναός του οποίου βρισκόταν εκεί και η ύπαρξή του ήταν γνωστή στον πλοίαρχο. Ο καπετάνιος μετά από τη διάσωση επισκέφθηκε την ερειπωμένη τότε Μονή και αφού προσκύνησε αποφάσισε να ανοικοδομήσει το Μοναστήρι. Η απόφαση του υλοποιήθηκε λίγο καιρό αργότερα και ο ίδιος έζησε το υπόλοιπο της ζωής του σα μοναχός στη Μονή που πήρε το όνομα του.Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομα προέρχεται από τα πολλά και παραγωγικότατα ποίμνια γαλακτοφόρων ζώων που υπήρχαν κάποτε στη περιοχή αυτή.Το καθολικό της μονής είναι ένας σταυροειδής, τετρακιόνιος, εγγεγραμμένος, τρίκογχος ναός με νάρθηκα στον νότιο τοίχο του οποίου έχει προσαρτηθεί παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Από το παρεκκλήσιο υπάρχει μυστική δίοδος που οδηγεί σε κρυψώνα στην οροφή του ναού, που χρησίμευε ως καταφύγιο των μοναχών κατά τις μουσουλμανικές διώξεις. Το καθολικό, που είναι χτισμένο με το αθωνικό τυπικό, σύμφωνα με την επιγραφή κτίστηκε το 1576 και η αγιογράφησή του έγινε το 1586 με χρήματα του άρχοντα Φραγκουμουστάκη.